Προϋπολογισμός Γάμου: Πέντε συνήθειες που πρέπει να κόψεις


Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ένα τέταρτο των ζευγαριών χρεώνονται για να πληρώσουν τη μεγάλη μέρα τους και σχεδόν οι μισοί από αυτούς ζουν για να το μετανιώνουν. Το να ξεκινάς τον έγγαμο βίο με ένα αρνητικό ισοζύγιο, μπορεί να βάλει στη σχέση σας άγχη και πιέσεις, ενώ θα έπρεπε απλά να απολαμβάνετε την ευτυχία σας.

#1: Πηγαίνεις για το χρυσό

Είναι τόσο δελεαστικό, κατά τον σχεδιασμό της ημέρας του γάμου σου να θες το καλύτερο των καλύτερων και αυτό συνήθως σημαίνει ότι οι ετικέτες με τις τιμές θα είναι μάλλον «βαριές». Σύντομα, όμως, όλα θα έχουν τελειώσει και το πιο πιθανό είναι ότι κανείς δεν θα θυμάται ότι η διακόσμηση του τραπεζιού έχει την υπογραφή γνωστού σχεδιαστή.

Δοκίμασέ το: Γίνε δημιουργική και επέλεξε έναν γάμο με vintage θέμα. Ζήτα από τους φίλους να σε βοηθήσουν στη διακόσμηση και αντί να αγοράσεις τα πάντα, μπορείς να δανειστείς κάτι που θα δώσει μία έξτρα πινελιά στο vintage θέμα του γάμου σου.

 

Homemade vintage διακοσμητικά γάμου.

 

#2: Αφήνεις τα έξοδα να ανεβαίνουν χωρίς stop

Μερικές νύφες είναι υπερ-οργανωμένες, με λεπτομερή σχεδιασμό του προϋπολογισμού, που ενημερώνουν καθημερινά. Οι περισσότερες, όμως, αισθάνονται ένοχες, καθώς αφήνουν τα έξοδα να ανεβαίνουν, μην ξέροντας τι ακριβώς συμβαίνει. Όσο πιο πολύ συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να τα τακτοποιήσετε όλα.

Δοκίμασέ το: Αν δεν σου αρέσουν τα υπολογιστικά φύλλα, ζήτα από έναν φίλο να σε βοηθήσει για να φτιάξετε μαζί ένα σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο και θα πρέπει από εδώ και πέρα να ενημερώνεις κάθε μέρα (χωρίς κλεψιές).

 

#3: Παρορμητικές αγορές

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι «ένοχοι» για παρορμητικές αγορές και οι μέλλουσες νύφες είναι αναμφισβήτητα πιο ευάλωτες. Είτε πρόκειται για κόσμημα, είτε για ένα νέο ζευγάρι σανδάλια για το ταξίδι του μέλιτος στην παραλία, το βλέπεις και πρέπει να το αποκτήσεις (γιατί είναι τέλειο). Αλλά, ας το παραδεχτούμε: Οι περισσότερες από εμάς, έχουμε κάτι στην ντουλάπα μας που την ώρα που το αγοράζαμε θεωρούσαμε πως είναι τέλειο και όμως δεν το φορέσαμε ποτέ.

Δοκίμασέ το: Αντί να αγοράζεις εδώ-και-τώρα, καλό είναι να δίνεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου. Πήγαινε σπίτι, πρόσθεσέ το στον προϋπολογισμό του γάμου και, σε λίγες μέρες, δες αν πραγματικά αξίζει τον κόπο.

 

 

#4: Βασίζεσαι στην πιστωτική

Αν χρησιμοποιείς κάρτες όλη την ώρα, είναι πολύ εύκολο τα έξοδα να βγουν εκτός ελέγχου -ειδικά αν χρησιμοποιείς πιστωτικές κάρτες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί πραγματικά να χάσεις την αίσθηση της πληρωμής και όταν δεις το ποσό που έχεις ξοδέψει, η ζημιά να είναι ήδη μεγάλη.

Δοκίμασέ το: Άφησε τις πιστωτικές κάρτες στο σπίτι. Πάρε πάνω σου μόνο όσα μετρητά χρειάζεσαι, τίποτα παραπάνω.

 

#5: Δεν γράφεις λίστες για ψώνια

Αυτό έχει να κάνει και με το καθημερινό φαγητό και με τις οικιακές αγορές. Χωρίς λίστα για ψώνια, μπορεί να βγεις για να πάρεις τα υλικά που δεν έχεις για να φτιάξεις μεσημεριανό και να καταλήξεις -κυριολεκτικά- με ό,τι είδες και ήθελες (ειδικά αν πήγες στο σούπερ μάρκετ πεινασμένη)!

Δοκίμασέ το: Βρες τι πρέπει να αγοράσεις, γράψε μία λίστα και μείνε πιστή σε αυτή. Μπορείς, επίσης, να ψωνίζεις πιο συχνά και να αγοράζεις λιγότερα πράγματα. Πολλές φορές, όταν αγοράζουμε πολλά μαζί, καταλήγουμε να πετάμε τα μισά από αυτά.

 

 

by Βάσια Καττή